24 april 2019

Studenten Topsportschool Snowboard gingen hard tijdens de paasvakantie

Het was een drukke paasvakantie voor de riders van de topsportschool. Met een eerste deelname aan een Jeugd WK en aansluitend het Belgisch Kampioenschap stonden enkele belangrijke en vooral leerrijke wedstrijden op het programma.

Met 150 riders uit bijna 40 landen kende het Jeugd WK in Zweden een sterke bezetting. Decor voor deze wedstrijd was het prachtig snowpark in Kläppen dat ontworpen werd door Snowpark Consulting, die ook de Olympische course van Sochi 2014 mocht bouwen en die eerder dit jaar de kennis en skills van onze lokale shapers wat kwam bijspijkeren.

Zowel Slopestyle als Big Air stonden op de planning en dit in condities die we kennen rond deze periode: s’ochtends ijzig hard en na de middag slush. Enige aanpassing aan de course was absoluut noodzakelijk voor een goed resultaat.

Jules De Sloover en Dylan Van Hoeij konden enkele knappe en zelfs zopas geleerde tricks laten zien tijdens hun kwalificaties maar niet voldoende voor een plaats bij de beste 20 riders.

Jules was er in de Big Air met een dikke backside 1080 en een 7ste plaats in zijn heat nochtans heel dicht bij. Helaas gingen enkel de beste 5 riders door naar de finale. Ook in de Slopestyle kwam hij met een 8ste plaats in zijn heat aardig in de buurt. Dylan werd 19de in zijn heat in Big Air en 9de in zijn heat in Slopestyle.

Voor Evy Poppe was haar eerste Junior World meteen een schot in de roos! In de Slopestyle wist ze al een knappe 4de plaats te bemachtigen, maar op de Big Air pakte ze zowaar brons!

Een gebroken binding tijdens de training voor de kwalificatie Slopestyle bracht haar niet van de wijs. Eens de binding hersteld was, knalde ze als nooit tevoren en schoof op naar de finale. Daarin leverde een feilloze run met onder andere een frontside 540 en switch frontside 180 een welverdiende 4de stek op!

Aan de start van de Big Air stonden verschillende kanonnen uit Japan, Finland en de VS en dus zou het niet evident zijn om door te stoten naar de finale. Met een cleane frontside 540 wist Evy toch een plaatsje bij de beste 5 in haar heat te scoren. In de finale moest je ook een andere rotatierichting tonen. Evy pakte uit met een cab 540, en niet zo maar één: mooi afgewerkt en ver in de landing!

Na een spannende en bijzonder hoogstaande finale was de vreugde dan ook enorm groot toen Evy de officiële resultaten vernam: een 3e plaats en dus mocht ze het podium op om de bronzen medaille in ontvangst te nemen.

Na Seppe Smits in 2010 dus nog eens eremetaal voor België op een Jeugd WK!

Na 10 dagen Zweden werd koers gezet naar Laax, Zwitserland voor Snowfest, het gezamelijke Belgische en Nederlandse Kampioenschap Snowboarden en Freestyle skiën.

Sneeuwsport Vlaanderen sloeg voor de tweede keer de handen in elkaar met NskiV om een mooi evenement op poten te zetten en dit voor de eerste keer in Laax. De sfeer onder alle deelnemers zat goed en het snowpark was subliem!

Jules, Dylan en Evy deden het voortreffelijk en wisten verschillende podiumplaatsen te bemachtigen! Met talloze toppers uit België en Nederland aan de start was het niet zo vanzelfsprekend om met de druk om te gaan en de vooropgestelde runs te landen.

Uitschieters waren de 2de plaats voor Evy in de Big Air, de 5de plaats in de Big Air voor Dylan en de 4de plaats voor Jules in de Slopestyle.

Alles bij elkaar een leuke afsluiter van het wedstrijdseizoen!

Momenteel bereidt de groep zich in België voor op de laatste trainingsstage van het seizoen. In Mammoth (VS) zullen zij nog een laatste keer in actie komen om nadien volledig te focussen op de examens van juni, auwch! ;-)

Topwerk dit hele seizoen van onze atleten en coaches in samenwerking met het Stedelijk Lyceum Topsport te Wilrijk.